Zašto moja mačka neće da koristi posudu za nuždu?

Da li vaša mačka nerado koristi posudu za nuždu? Postoji nekoliko razloga zbog kojih će mačka prestati da koristi posip. U nastavku ćemo pokriti te razloge i moguća rešenja, ali vaš prvi korak bi trebalo da bude poseta veterinaru. Nakon što vaš veterinar odbaci mogući medicinski problem, možete se koncentrisati na pitanja iz životne sredine.

Imate veliku mačku ali malu posudu za nuždu

Baš kao i mi, mačka mora da se oseća udobno pre nego što ‘krene’. Ako je posuda premala za udobnost, vaša mačka može potražiti nešto manje ograničeno. To prostranije mesto moglo bi biti ispod pomoćnog stola, ugao tepiha ili čak vašeg kreveta. Ne primoravajte svoju mačku da ide u lov na udobnost. Umesto toga, ponudite joj prostranu posudu za nuždu koja joj omogućava da se lako okreće.

Poklopac čini posudu za nuždu previše ograničavajućom

Ako imate mačke sa problemima dominacije, možda im se neće svideti osećaj zarobljenosti u natkrivenoj posudi za nuždu. Ovo se posebno odnosi na mačku koja je maltretirana, neće želeti da rizikuje da je napadač zarobi u kutiji.

Neke mačke više vole privatnost koju pruža zatvorena kutija za posip. Druge su poput klaustrofobičnih ljudi i ne mogu da se opuste u tako zatvorenom prostoru. Možda ćete želeti da ponudite obe vrste posuda za nuždu i vidite koju vaša mačka više preferira.

Stranice posude su previsoke

Mačićima i starijim artritičnim mačkama stranice posude za nuždu mogu biti previsoke da bi se udobno popele. Plića plastična kutija, poput one namenjene za odlaganje ispod kreveta, bolji je izbor za njih.

Vaša mačka ne voli novu marku posipa

Imate li omiljenu marku toalet papira? Možda više volite određenu marku zbog nežnosti, teksture ili mirisa. Verovali ili ne mačke su podjednako izbirljive po pitanju posipa. Ako menjate marku posipa, pokušajte da dodate malo više novog posipa starom pri svakoj promeni posipa. Na taj način se vaša mačka može postepeno navikavati na novi posip.

Posuda za nuždu je prljava

Baš kao što vi volite čist toalet za obavljanje svog posla, tako i vaša mačka više voli čistu posudu za nuždu. Na kraju krajeva mačke su prevrtljiva stvorenja i ne vole da stoje u prljavoj kutiji. Možete li ih kriviti? Često čišćenje lopaticom i redovno menjanje posipa učiniće vašu mačku i vas srećnijim.

Više mačaka zahteva više posuda za nuždu

Mnogi stručnjaci preporučuju onoliko posuda za nuždu koliko imate mačaka. Zapravo, preporučuje se jedna posuda za nuždu više nego što ima mačaka u domaćinstvu. Na primer, dom sa dve mačke, idealno bi bilo da ima tri posude za nuždu. Imajući puno posuda za nuždu, omogućava vam da ih raširite po kući. Ovo ne samo da olakšava dolazak do kutija na brzinu, već sprečava i čuvanje od strane dominantne mačke.

Posuda za nuždu je predaleko

Velike kuće na više nivoa uglavnom imaju nekoliko kupatila, tako da je jedno uvek u blizini. Vaša mačka će ceniti istu pogodnost. Što je veći vaš dom, to će vam trebati više posuda za nuždu, tako da vaša mačka nikada neće biti uhvaćena predaleko od nje. Ovo je posebno važno za mačiće i ostarele ili artritične mačke, koje možda neće moći dovoljno brzo da dođu do udaljene posude za nuždu da spreče nezgodu.

Pristup posudi za nuždu je težak

Posuda za nuždu nije najatraktivnija (ili najmirišljavija) stvar u kući pa postoji prirodna tendencija da se to želi sakriti. Međutim, vašoj mački je potreban brz i lak pristup. Ako joj otežate upotrebu posude za nuždu, nemojte se iznenaditi ako pronađe pogodniju alternativu.

Pored lakog pristupa i malo privatnosti, vaša mačka želi i kutiju sa više puteva za beg, tako da se ne oseća zarobljenom. Iz tog razloga je područje sa više od jednog izlaza bolji izbor od malog, zatvorenog prostora.

Vaša mačka može imati medicinski problem

Neupotreba posude za nuždu može biti molba u pomoć. Pre nego što pretpostavite da je problem u ponašanju ili problem okoline, zakažite pregled kod veterinara. Možda postoji zdravstveni problem koji utiče na sposobnost ili želju vašeg ljubimca da koristi posip. Kontaktiranje sa nama prvi je korak u rešavanju bilo kog problema vašeg ljubimca – uključujući i nekorišćenje posude za nuždu.

Skorašnji članci

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Profesionalna Nega

Pet owners trust us to look after the needs of their beloved companions. We are specialists committed to delivering the very highest of veterinary care and affection.

Kontaktirajte Nas