Zašto je važno da naši ljubimci imaju zdrave zube?

Redovna nega i higijena usta su neophodni ako želite da vaš ljubimac ima zdrave zube. Ne morate da se brinete samo zbog neprijatnog zadaha i žutih zuba. Psi i mačke nisu toliko skloni stvaranju karijesa kao mi, ali zato mogu razviti probleme kao što su nakupljanje zubnog kamenca i upala desni.

„Oralna homeostaza“ je konačni cilj koji hoćemo da postignemo kod svog ljubimca i koja će apsolutno doprineti boljem zdravlju zuba i umanjiti probleme sa zubima i desnima koji mogu, kao i kod ljudi, dovesti do ozbiljnih, pa čak i po život opasnih infekcija i bolesti uključujući srce, jetru, bubrege, kosti i zglobove.

Neka od najčešćih promena u navikama i u svakodnevnom životu vašeg ljubimca koja mogu nagovestiti da nešto možda nije u redu s njegovim oralnim zdravljem su: depresija, promene u navikama u ishrani, promene u načinu žvakanja hrane, neprijatan zadah iz usta, ponekad sa obilnijim slinjenjem, svrab u predelu lica i usta, promena u boji zuba, nedostatak zuba ili iskrivljeni zubi, vrlo crvene, otečene, bolne ili čak krvave desni, žućkasto smeđe naslage kamenca, neobične izrasline u ustima i mnoge druge abnormalnosti.

Imajući u vidu sve ove činjenice koje mogu da naruše zdravlje vašeg ljubimca, postoje mnogi higijenski postupci koje vi kao vlasnik možete pružiti svom ljubimcu za prevenciju i rešavanje njegovih stomatoloških problema.

Možda neobično ili smešno za naš razum, ali pranje zuba uz upotrebu odgovarajuće četkice i paste za zube napravljene posebno za pse ili mačke je jedan od najboljih načina da usta svog ljubimca održite zdravim. Ako započnete s tim što pre, čak i kada imaju samo nekoliko meseci, pomoći ćete vašem ljubimcu da se navikne na sam postupak koji treba da se ponavlja tokom celog života.

Govoreći o stvaranju naslaga plaka i zubnog kamenca, kao i kod nas, ovi se problemi mogu javiti najčešće zbog neravnoteže u oralnoj homeostazi koja se može javiti iz više razloga kao što su: kvalitet pljuvačke, ph u usnoj šupljini, prekomeran rast patološke mikroflore unutar usta i grla, kvalitet hrane, nepravilan unos vode itd.

Sve su to razlozi za neprijatan zadah iz usta koji ponekad može biti prisutan i u slučajevima kao što su problemi sa želucem i crevima, odnosno kod povišene kiselosti u njima, zajedno s regurgitacijom želudačnog sadržaja.

Naslage plaka i stvaranje zubnog kamenca na zubima najčešće dovode do infekcije i upale desni – gingivitisa. Ovakve upale mogu da budu toliko jake i da izazovu oštećenja koštanih struktura. Oštećenja na koštanom tkivu gornje ili donje vilice predstavljaju ulazna vrata za loše mikroorganizme koji ulaze u krvotok i na taj način se šire do vitalnih organa.

Kako bismo izbegli stvaranje zubnog kamenca, toplo preporučujemo da vašeg ljubimca hranite suvom hranom- granulama (koristite proverene brendove). Suva hrana je bolja od meke hrane. Meka hrana se nakuplja u prostor između zuba i lakše se lepi za zube i na taj način stvara idealnu sredinu za bakterije i niz svih gorepomenutih problema.

Kosti i igračke za žvakanje (napravljeni za tu namenu) takođe su korisne u sprečavanju stvaranja naslaga i kamenca. Oralna higijena može se održavati i davanjem nekih oralnih sredstava u vidu tečnosi u odgovarajućoj koncentraciji u vodi za piće (Aquadent-Virbac).

Na kraju, za vašeg ljubimca čak i sa perfektno zdravim zubima,bi bilo najbolje da ga pravovremeno pregleda veterinar. Što znači da bi trebalo da posetite veterinara bar jednom godišnje ili možda dva puta, ako ima nekih zubnih problema ili je sklon prekomernom stvaranju plaka i nakupljanju kamenca. Ovakva pravilna zdravstvena zaštita pored dobrog zdravlja za vašeg ljubimca koje je na prvom mestu, može dugoročno i da uštedi novac.