Traheobronhitis – zarazni kašalj kod pasa ( KENNEL COUGH )

Infektivna respiratorna infekcija pasa predstavlja sindrom kontagioznih infekcija gornjeg respiratornog trakta sa akutnim početkom i kašljem kao osnovnim kliničkim simptomom. Najčešće je samolimitirajuće, ali se kod mladih pasa i imunokompromitovanih jedinki može zakomplikovati pneumonijom i imati fatalan ishod. Oboljevaju psi svih starosnih kategorija. Prijemčiva populacija su psi u velikim zajednicama ili na skupovima (u odgajivačnicama, prihvatilištima, na izložbama, takmičenjima, u parkovima).

Uzročnici infekcije se dele na dve grupe:

  • BAKTERIJE ( Bordetella bronchiseptica i bakterije iz grupe Mycoplasma spp.)
  • VIRUSI ( Influenca virus, Adenovirus tip 2, Distemper (štenećak), Parainfluenca virus)

Klinička slika i pregled: 

Prilikom pregleda potrebno je ustanoviti da li je zarazni kašalj u osnovi virusni ili bakterijski. Potrebno je odraditi testiranje i utvrditi uzrok infekcije.

Takođe se preporučuje analiza krvne slike da bismo videli u kakvom je stanju imuni sistem i koliko je infekcija uznapredovala.

Klinička slika se manifestuje glasnim kašljanjem sa izbacivanjem bele pene (flegme) kao osnovna karakteristika infekcije. Infekcija najčešće nije praćena groznicom, gubitkom apetita niti apatijom.

Terapija:

Kod blagih infekcija terapija  se sprovodi upotrebom sirupa za smirivanje kašlja i upale, i suplementima za jačanje imuniteta. Ko težih infekcija, po potrebi se uključuje i anbitiotik u terapiju. Preporuka veterinara je da pas miruje. Psi koji se oporave uglavnom imaju imunitet u trajanju od 6-12 meseci.

Preventiva:

  • Redovnom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti stvaramo imunitet kod dva virusa ( Parainfluenca i Adenovirus).
  • Posebnom vakcinacijom protiv bakterije Bordetelle bronchiseptice
  • Izolocijom zaraženog psa ukoliko imate više pasa u istom dvorištu ili odgajivačnici
  • Redovna dezinfekcija prostorija i objekata u kojem borave psi.