Trovanja pasa i mačaka se događaju kada životinja pojede ili popije škodljivu supstancu. Takođe postoje otrovi koji ulaze u sistem udisajem ili preko kože. Otrovi uglavnom napadaju vitalne organe kao što su mozak, srce, pluća, jetra ili bubrezi.

Na žalost skoro svaki dan možemo čuti o trovanju životinja, naročito pasa. Postoji dosta otrova koji su opasni po život vašeg ljubimca, ali ovde čemo pomenuti one koji se najčešće koriste a to su pesticidi (organofosfati, kreozan), rodenticidi kao i antifriz.

Kreozan spada u kategoriju pesticida, koji se koriste za prskanje voća, ali je njegova primena zbog visoke toksičnosti zabranjena. To je praškasta supstanca, žute boje. Prilikom trovanja dolazi do povišenja telesne temperature, jer kreozan I te kako ubrzava metabolizam, tako da temperatura ide čak I do 42 stepena. Životinja dosta dahće I povraća. Pojačano je lučenje pljuvačke I dolazi do malaksalosti. Na žalost ovaj otrov se može I udahnuti ili čak I preko kože dospeti u organizam, tako da čak I stavljanje korpe psu ne garantuje bezbednost. Protivotrov ne postoji, nadoknada tečnosti, primena sredstava za snižavanje temperature kao I konstantno rashlađivanje životinje je ključno, ali sve u dosluhu sa veterinarom. Ishod je neizvestan I zavisi od količine otrova koju je životinja unela.

Organofosfati se koriste kao nervni otrovi. Simptomi se ispoljavaju u roku od 15 minuta do 2 sata od unosa. Dolazi do pojačane defekacije, podrhtavanja, zanošenja sa pojačanom salivacijom I povraćanjem. Antidot (protivotrov) postoji I isključivo ga veterinar daje.

Rodenticidi spadaju u grupu otrova koji se koriste za trovanje glodara (miševi,pacovi) ali nažalost I drugih životinja. Najviše se koriste antikoagulantna sredstva: varfarin, kumarin ili derivati inandiona, mada danas prednost imaju brodifakumi I bromadiloloni. Nalaze se u vidu praškova, granula ili ratluka. Ono što je karakteristično kod trovanja antikoagulantnim rodenticidima je pojava krvarenja, usled inhibicije sinteze vitamina K u jetri. Ovo su uglavnom otrovi sa odloženim dejstvom tako da se simptomi pojavljuju 3-5 dana od ingestije otrova. Ukoliko se ne tretira na vreme, ovo trovanje može biti fatalno. Od kliničkih simptoma se javljaju letargija, teško disanje, kašalj sa iskašljavanjem krvi, povraćanje sa primesama krvi, blede desni, krvarenja iz nosa, hematoma, kolaps kao I unutrašnja krvarenja. Na sreću antidot postoji, a to je vitamin K1, a pored toga se primenjuje I transfuzija krvi. Treba što pre posetiti veterinara kako bi vaš ljubimac na vreme dobio terapiju.

Antifriz je takođe ozbiljan otrov, po sastavu etilen-glikol, slatkastog ukusa, tako da će ga životinja rado polizati, pogotovo psi. Simptomi trovanja nastupaju brzo. Male doze su veoma opasne I oštećuju bubrege, mozak I jetru. U kliničkoj slici se pojavljuje mučnina,povraćanje, proliv, pojačano mokrenje, slabost, drhtavica kao I dezorjentisanost. Reakcija mora da bude brza. Najbitnije je primena intravenskih tečnosti kako bi se organizam očistio jer u suprotnom dolazi do oštećenja bubrega I drugih vitalnih organa.

Pored navedenih trovanja, naši ljubimci se mogu otrovati I humanim lekovima, čokoladom, biljkama(azalea, oleander, rododendron, difenbahija) kao I mnogim drugim supstancama koje držimo u kući ili koristimo u našoj ishrani. Zato vodite računa gde držite po njih opasne stvari, gde šetate I ne dozvolite da vaš ljubimac jede svašta, pogotovo tokom šetnje. Ako se ipak trovanje desi, krajnji zaključak je da je brza reakcija vlasnika najbitnija.