Toplotni udar kod pasa

Tokom leta, psi su pod većim rizikom od toga da izgore na suncu, da im izgore šape od toplote, da dehidriraju ili da dožive toplotni udar.

Toplotni udar kod pasa, koji može dovesti do otkazivanja organa, napada, moždanog oštećenja, krvarenja, slepila, grčenja ili čak smrti, možda je najopasnije stanje o kojem kao odgovoran vlasnik morate da brinete.

PRVI SIMPTOM TOPLOTNOG UDARA JE ISCRPLJENOST

Toplotni udar i iscrpljenost su opasne pretnje za bilo kog psa. Toplotna iscrpljenost je rana faza pregrevanja kod psa. Zato je potrebno da odmah reagujete i smanjite temperaturu tela životinje i tako sprečite smrtonosni toplotni udar.

Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju: dijareju, mučninu i povraćanje, brzo dahtanje, crvenjenje kože unutar ušiju. Ukoliko uočite ove simptome, brzo uvedite psa unutra u hladniju prostoriju, kao što je podrum ili blizu ventilatora i ponudite mu svežu vodu. Pokvasite kožu psa mlakom vodom i nek se suši na vazduhu.

KOJI PSI SU POD NAJVEĆIM RIZIKOM OD TOPLOTNOG UDARA?

Toplotni udar se događa kada normalan mehanizam tela psa ne može da održi temperaturu tela u bezbednim granicama. Psi se znoje samo preko svojih šapa, a dahtanje ne može uvek potpuno da ohladi psa kada se pregreje. Normalna temperatura tela psa je od 38 do 39 stepena Celzijusa. Temperatura tela preko 41 stepen je smrtonosna i potrebna je momentalna veterinarska pomoć.

Znakovi toplotnog udara uključuju: ubrzano dahtanje, jarko crven jezik, crvene ili blede desni, gusta i lepljiva pljuvačka, depresija, malaksalost i vrtoglavica, povraćanje – ponekad je prisutna krv, dijareja, šok, koma.

Svaka životinja koja ne može da se ohladi je pod rizikom od toplotnog udara, ali neke rase i psi u određenim stanjima su podložniji. Srčane bolesti, gojaznost, starost ili problemi disajnih puteva stavljaju pse pod veliki rizik i za ove životinje, čak i normalne aktivnosti mogu biti opasne po velikoj vrućini.

Psi sa kraćim njuškama, kao što su mops ili buldog, teže odaju toplotu u okolinu dahtanjem, a određene rase ne tolerišu toplotu dobro kao druge rase. U ovu grupu spadaju engleski i francuski buldozi, bokseri, bernardinci, mopsovi i ši cu.

ŠTA MOŽETE DA URADITE DA VAŠ PAS NE BI DOBIO TOPLOTNI UDAR?

Šta može učiniti vlasnik psa da spreči opasnost od toplotnog udara? Budite pametni i proaktivni! Ovde se nalazi 6 načina na koje možete da pomognete svom ljubimcu da održi svoju temperature tela i da izbegne toplotni udar u leto:

 • Kada je temperatura visoka, ne dozvoljavajte svom psu da se zadržava na toplim površinama kao što su asfalt i cement. Time što je pas blizu tla, njegovo telo može brzo da se zagreje i tako može da dođe do opekotina na osetljivim jastučićima na šapama. Neka šetnje po ovakvim površinama budu minimalne.
 • Odvedite psa na lagano šišanje jer kratka letnja dlaka može pomoći u prevenciji pregrevanja, ali nikada ne šišajte psa do kože. Psi sa dugačkom dlakom moraju imati ostavljeno najmanje tri centimetra dlake da ih zaštiti od opekotina od sunca.
 • Obezbedite psu pristup svežoj vodi u svakom trenutku. Budite sigurni da psi u dvorištu imaju pristup hladovini i hladnoj void.
 • Ograničite vežbanje kada temperatura raste i nemojte držati njušku svom psu jer tako smanjujete mogućnost psa da dahće.
 • Mnogi psi uživaju u plivanju, prskanju u malim bazenima ili trčanju kroz prskalice kada je toplo vreme. Ovo može pomoći u snižavanju temperature tela.
 • Nikada ne ostavljajte svog psa u parkiranim kolima, čak ni kad parkirate u hladovini ili kada planirate da budete odsutni na samo par minuta. Temperatura unutar auta može dostići temperaturu rerne u samo par minuta, najčešće preko 60 stepeni Celzijusa. Taj kratak trenutak može brzo preći u katastrofu koja može biti fatalna po ljubimca.

ŠTA TREBA DA URADITE AKO VAŠ PAS DOBIJE TOPLOTNI UDAR?

Ako sumnjate da vaš pas pati od toplotnog udara, brza akcija može spasiti njegov život.

 • Premestite psa iz tople sredine momentalno. Nakvasite ga hladnom ili vodom na sobnoj temperaturi temeljno i povećajte kretanje vazduha oko psa sa ventilatorom.
 • Ne koristite led ili veoma hladnu vodu: to može biti kontraproduktivno s obzirom da prebrzo hlađenje može biti okidač za druga stanja koja ugrožavaju život psa. Obezbedite slobodan pristup vodi, ali ne terajte životinju da pije – životinja može udahnuti vodu ili se ugušiti.
 • Čak iako pas izgleda kao da se oporavlja, odvedite ga kod veterinara što pre. Dehidratacija je samo jedna komplikacija toplotnog udara koju veterinar treba da ustanovi.
 • Prioritet će biti snižavanje temperature tela do sigurnih granica i životinji se može dati tečnost i kiseonik. Ljubimac koji je doveden zbog toplotnog udara bi trebalo da bude posmatran zbog šoka, disajne opasnosti, okazivanja bubrega, srčanih abnormalnosti i trebalo bi da bude tretiran odgovarajuće.
 • Psi su po prirodi zaštitnički nastrojeni prema čoveku. Odgovoran vlasnik ljubimca mora da vrati uslugu tako što će zaštititi svog ljubimca od opasnosti zbog preterane toplote da bi ljubimci mogli sigurno da uživaju u dobrodošloj toploti letnje sezone.