Šta je pyometra?

Pyometra je gnojna upala materice koja se najčešće javlja kod pasa ali neretko i kod mačaka. Javlja se kod nesterilisanih životinja kao posledica hormonskog poremećaja.

Simptomi:

Medju prvim simptomima je povećanje unosa vode, i životinja još uvek izgleda dobro. Kako vreme odmiče bolest napreduje i javlja se letargija, apatija, gubitak apetita, mršavljenje, telesna temperatura može ali i ne mora biti povišena. Unutar materice dolazi do nakupljanja gnoja i nastaje sepsa.

Do piometre dolazi nakon „teranja“ najčešće u periodu izmedju 2-8 nedelje. Postoje dva oblika piometre, zatvorena i otvorena. Zatvorena piometra je kada je grlić materice ( cerviks ) zatvoren i tada gnoj ostaje unutar materice. Otvorena piometra je kada je cerviks otvoren i sadržaj se može prazniti napolje. Bolja opcija je otvorena metoda jer se ne zadržava gnoj u velikim količinama kao kod zatvorene. ( Gnojni iscedak iz vagine je jedan od prepoznatljivih simptoma)

Potreban je klinički pregled veterinara radi postavljanja dijagnoze. Kompletna analiza krvi i ultrazvučni pregled su najpouzdanije metode za uspostavljanje dijagnoze.

(Presek materice pune gnoja na ultrazvučnom pregledu)

Lečenje:

Hirurško uklanjanje materice je siguran i najčešće primenjivan način lečenja. U retkim slučajevima se problem rešava samo upotrebom lekova bez operacije.

Materica je pod pritiskom i može da dodje do pucanja i izlivanja sadržaja u stomak, zato se piometra svrstava u hitno operativno stanje.

(Hirurško uklanjanje materice pune gnoja)

Prevencija:

Jedini način da se bolest spreči je ovariohysterectomia ( sterilizacija ), čime se smanjuje mogućnost pojavljivanja tumora mlečnih žlezdi takodje usled promenjenog rada hormona. Redovni pregledi su takodje poželjni.

Napomena:

Po mišljenju većine vlasnika životinja, jedno parenje ne umanjuje šanse za pojavu ovog oboljenja.