PUTOVANJE U INOSTRANSTVO – KAKO I ŠTA JE POTREBNO IMATI?

Korak 1.

Svaki pas ili mačka po zakonu RS treba da budu obeleženi mikročipom koji se aplikuje u levu stranu vrata. Ukoliko je životinja starija od 90 dana obavezna je i vakcinacija protiv besnila. Moguće je čipovati životinju mlađu od 90 dana. Uz čipovanje se izdaje i pasoš. Takođe je bitno da je životinja redovno vakcinisana protiv zaraznih bolesti.

Korak 2.

Nakon obeležavanja mikročipom i vakcinacije protiv besnila, a najranije sa 3 meseca starosti životinje, i mesec dana nakon toga potrebno je  odraditi analizu krvi – serološko ispitivanje za merenje nivoa antitela na virus besnila. Uzorkovanje se radi kod veterinara i uzorak se šalje na Pasterov zavod u Novom Sadu i na rezultat se čeka 10ak dana, a nekada i do 3 nedelje u zavisnosti od praznika, neradnih dana itd.

Korak 3.

Nakon dobijanja sertifikata o uzorkovanju, i ukoliko je rezultat povoljan odnosno isti ili veći od 0.50 iu/ml, odlazi se kod veterinarskog inspektora sa sertifikatom i pasošem kako bi se rezultat upisao na posebnu stranicu u pasošu.

Korak 4.

Nakon obavljanja svih prethodnih procedura,  potrebno je sačekati  da prođe još 3 meseca kako bi životinja mogla da putuje.

Korak 5.

Kada dođe vreme za putovanje, potrebno je da je životinja pod zaštitom od ektoparazita, a takođe i da je u prethodna 3 meseca tretirana  od unutrašnjih parazita. Sve to je potrebno da se upiše u pasoš. Takođe je potreban pregled od strane veterinara koji overava polje u pasošu da je životinja u dobrom zdravstvenom stanju i sposobna za put. Potvrda ne sme biti starija od 48 sati.

NAPOMENA

Titar antitela važi za ceo život, ali se ne sme zakasniti sa redovnom godišnjom vakcinacijom protiv besnila ni jedan dan. Ukoliko se zakasni, sertifikat nije više važeći i potrebno je raditi ponovo.