OSTEOARTRITIS KOD PASA

Osteoartritis kod pasa

Osteoartritis, bilo primarni ili sekundarni, obično pogađa zglobnu hrskavicu i sinovijalizu, a potom bolest se širi i pogađa druge delove zgloba, kosti, ligamente i vezivno tkivo. Postoji deformacija zglobnog i delimičnog ili potpunog gubitka njegove funkcije. Oštećenjem kolagenog vezivnog tkiva i hondrocita i gubitkom proteoglikana i vode, zglobna hrskavica gubi elastičnost i mazivost. Poremećaji hrskavice oštećuju sinovijalnu membranu čime se gubi funkcija zaštite i ishrane. Sledi skeletizacija subhondralne kostne ploče, oticanje i skupljanje kapsule zgloba i formiranje osteofita.

Zglobovi kod pasa su, kao i kod ljudi, prekriveni hrskavicom koja je visoko specijalizovano vezivno tkivo koje se sastoji od hondrocita, kolagena, proteoglikana i vode. Sposobnost hrskavice se zasniva na osobinama kolagena i proteoglikana.

Kolagen predstavlja matricu zglobne hrskavice i određuje njenu elastičnost i snagu. Vlakna kolagena su dalje vezana lancima glikozaminoglikana koji vezuju vodu u hrskavici i uslovljavaju njena visoko elastična svojstva. Zbog starenja, bolesti ili oštećenja hondrocita, kolagenskih vlakana dolazi do degenerativnih oboljena zglobova, posebno osteoartritisa.

Simptomi:

Među prvim simptomima koji se mogu primetiti jeste da pas sa malim poteškoćama ustaje, ali nakon par koraka pas funkcioniše normalno.  Kako se stanje pogoršava simptomi mogu biti sve gori, da čak pas padne totalno i da ne može da ustane na zadnje noge.  Životinja oseća bolnost i na početku bolesti, a kako bolest odmiče, bolnost se povećava.

Lečenje:

Terapiranje artroze nije jednostavno i najveće šanse za uspeh su u ranoj fazi bolesti.

Terapija se sprovodi sa analgeticima i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAID) koji pružaju trenutno olakšanje ali ne utiče na uzrok. Dugotrajno korišćenje lekova često ubrzava patološki proces.

Potrebno je korišćenje suplementacije u kojima se nalazi kolagen, hondroitin slufat, glukozamin sulfat, hijaluronska kiselina. Takođe, životinja ne sme biti gojazna, i mora se poštedeti prevelike aktivnosti.

Hondroitin sulfat i glukozamin sulfat spadaju u najvažniju grupu glikozaminoglikana koji se prirodno javljaju u zglobnoj hrskavici. Glikozaminoglikani stimulišu sintezu fizioloških proteoglikana i imaju sposobnost da smanje aktivnost enzima oštećenja zglobne hrskavice. Imaju pozitivan efekat na metabolizam hrskavice i imaju anti-inflamatorne efekte.

Važno pozitivno svojstvo hondroitin sulfata i glukozamin sulfata je njegova sposobnost da veže vodu i tako obezbedi odgovarajuće mehaničko-elastične osobine hrskavice. Glikozaminoglikani takođe mogu stimulisati proizvodnju hijaluronske kiseline, koja je deo zglobne tečnosti i pozitivno utiče na hidrataciju zglobne hrskavice. Oba jedinjenja imaju analgetički efekat koji nije vezan za depresiju sinteze prostaglandina i stoga nemaju NSAID.