Gojaznost kod naših ljubimaca

Gojaznost kod naših ljubimaca

Gojaznost je vrlo kompleksno stanje organizma koje predstavlja prekomernu količinu telesne masti. Gojaznost nije samo kozmetički problem i stvar estetike. To je ozbiljan medicinski problem koji povećava rizik od pojave mnogih bolesti i zdravstvenih problema, poput bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog pritiska pa i određenih karcinoma.

„Previše ljubavi može da ubije“, svi smo u jednom trenutku u životu čuli ovu frazu. Takođe se može primeniti i na brigu o našim kućnim ljubimcima. Toliko ih volimo da im priuštimo sve što žele, posebno hranu koja izaziva gojaznost. Ono što ne shvatamo, umesto što im dajemo život kakav žele, gojaznost može uticati na kvalitet života koji može skratiti životni vek naših ljubimaca.

Gojaznost dovodi do niza problema kao što su nakupljanje masti oko unutršnjih organa i ispod kože, povećanag opterećenja na zglobove, sužavanje lumena vena i arterija kao i niza drugih abnormalnosti. Sve to vodi ka pojavi velikog broja različitih bolesti koje uključuju dijabetes, probleme sa kostima i zglobovima, visok krvni pritisak, bolesti srca i disajnih organa, bolesti jetre ili bubrega. Jednostavno rečeno, gojaznost dovodi do zatajivanja čitavog organizma.

Šta izaziva gojaznost kod naših ljubimaca?

Prvi i glavni razlog, kao i kod ljudi, koji izaziva gojaznost je hrana. Sve počinje od nas. Mi bismo trebali da budemo disciplinovani kada hranimo ljubimce. Nemojte se pokolebati i ne dajte da vas prevare da im date više hrane nego što im treba kada pokažu dobro poznat i umiljat „izgled šteneta/mačeta“. Nagrađivanje je isto jedan od načina da ugojite vašeg ljubimca. Nagrada ne mora da bude uvek u vidu hrane. Zagrljaj, pohvala, kratka dodatna šetnja ili igra takođe će dovesti do stvaranja posebnog odnosa s vašim ljubimcem i do željenog ponašanja.

Drugi problem je nedovoljno ili vrlo malo fizičke aktivnosti. Ljubimci koji žive u kući ili u stanu skloniji su gojaznosti. Nedovoljna fizička aktivnost sama po sebi može biti opasna. Zbog toga, kada znate da vaš ljubimac malo vežba ili da nije jedan od onih hiperaktivnih životinja, morate da prilagodite količinu hrane na osnovu fizičke aktivnosti i da ga animirate i navedete da bude aktivniji u zatvorenom prostoru.

Treći uzrok za pojavu gojaznosti kod životinja je onaj na koji mi ne možemo da utičemo, a to je zbog niza zdravstvenih problema. U tu grupu spadaju životinje koje imaju različite bolesti zglobova i kostiju, hormonski disbalans, neke štečene ili urođene telesne mane ili koriste neke posebne lekove. Sva ova ili neka druga patološka stanja dovode do stvaranja posebnog režima ishrane i uvođenja posebnih vežbi i aktivnosti u svakodnevni život vašeg krznenog člana porodice.

Kako da izbegnemo gojaznost kod našeg ljubimca?

Treba tačno znati sa kojom hranom da hranite i u kojoj količini. Vaš veterinar će vam vrlo rado pomoći u odabiru idealne hrane kao i u izračunavanju količine hrane na dnevnom nivou koja je potrebna za normalno funkcionisanje. Kvalitetna hrana omogućava vašem ljubimcu zadovoljstvo da jede i uživa u hrani, uzrokuje osećaj sitosti i obezbeđuje sve hranljive sastojke koji su mu potrebni. Osim toga, poboljšava rad creva i probavu, a samim tim i stvara manje stolice (što je vrlo važno u gradskom okruženju).

Redovno šetajte i vežbajte svog ljubimca poštujući njegove sposobnosti i vreme provedeno napolju.

Fizčka aktivnost je idealno vreme da se istovremeno povežete sa svojim ljubimcem i osigurate njegov zdrav životni stil. S mačkama svakodnevno provedite neko vreme igrajući se s njima, animirajte ih novim igračkama, zadajte im neke zadatke ili izazove skrivajući hranu u malim kutijama kako bi se aktivirale, obezbedite im aparate ili pomagala koja ispuštaju neke uzbudljive mirise.

Kako da znate da li je vaš ljubimac gojazan?

Prvo što trebate učiniti je da odvedete vašeg ljubimca kod veterinara i da se nakon pregleda konsultujete sa nijm. U ambulanti vaš veterinar će da utvrdi da li su fizički izgled i telesna kondicija vašeg ljubimca odgovarajući za njegovu rasu. Nekada i vi sami kod kuće možete da odredite da li je vaš ljubimac gojazan ili ne. Najlakši način za procenu je da opipate rebra vašeg ljubimca. Ako to još uvek možete da osetite bez previše masnoće pod prstima, vaš ljubimac ima normalnu težinu. Takođe, grudni koš uvek treba da bude širi od abdmena.

Povišena telesna težina je vrlo česta pojava kod ljubimaca u Srbiji i jedan od najčešćih uzročnika zdravstvenih problema. Svaki odgovorni vlasnik može sprečiti ovu pojavu uz adekvatnu ishranu i poštovanje saveta veterinara. Uvek je bolje izbegavati ovaj problem nego se baviti njime.

I zapamtite jedno: LJUBIMCA TREBA DA LEČITE HRANOM, A NE DA HRANITE LEKOVIMA!

Skorašnji članci

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.