Dirofilarioza kod pasa

Srčani crv (Dirofilaria immitis) je crv koji izaziva parazitsku bolest. Najčešće oboljevaju psi, ali retko mogu i mačke. Prenosnici ovog parazita su komarci, a prenosi se tako što komarac ujede zaraženu životinju, unese u sebe larve L1 oblika, koje se za 14 dana razviju u L3 oblik u komarcu, koje komarac prilikom sledećeg ujeda prenosi larve parazita na drugu životinju. Larve zatim putuju u mišiće i kasnije putem krvotoka stižu do pluća, a na kraju i do srca. Razvojni period od larve do odrasle jedinke iznosi između 6 i 7 meseci, a dužina odraslih crva ide i do 30 cm.

Koji su simptomi bolesti srčanog crva? 

Bolest srčanog crva je veoma podmukla. Često se dešava da mesecima, pa i godinama nema nikakvih simptoma. U trenutku kada se simptomi pojave, bolest je već uznapredovala i tada zdravlje ljubimca može biti vrlo ugroženo. Ukoliko se bolest zapusti i životinja ne dobije adekvatno lečenje, nažalost dolazi do smrtnog ishoda i životinje umiru u velikoj muci. Zato je neophodno što pre krenuti sa lečenjem.

Od simptoma se najčešće javljaju: kašalj, zamor, ljubimci gube snagu i kondiciju, bezvoljni su. Često se javljaju i simptomi koji podsećaju na epilepsiju, gubitak funkcije zadnjih ekstremiteta, mršavljenje, nakupljanje tečnosti u abdomenu, plućna hipertenzija, bolesti srca i drugo.

Testiranje pasa:

Ako postoje takve sumnje, vlasnici se moraju obratiti svom veterinaru u najkraćem roku. Dijagnoza ove bolesti najčešće se uspostavlja primenom brzih (antigenskih) testova koji su vrlo efikasni i precizni, lagani za izvođenje i danas većina veterinara vrši takve testove. Vrši se i Knotov test, kao i pregled krvi. Važno je proveriti prisustvo i larvi i odraslih jedinki kako bi se odredio adekvatan tok lečenja. Osim testova radi se i ultrazvuk, rendgen, eho srca i sve ostalo što je potrebno da bi se utvrdilo u kom je stadijumu bolest.

Preventiva:

Prevencija je najvažnija. Vlasnici nam često dolaze potpuno iznenađeni, te je jako važno da se na vreme edukuju u razgovoru sa svojim veterinarima. Iz iskustva vlasnika koji su sa svojim ljubimcima prošli proces lečenja, nekada sa uspešnim ishodom, a nekada nažalost i neuspešnim, jasan je značaj prevencije.

Prevencija je vrlo jednostavna. Na tržištu postoji veliki broj ražličitih preparata, poput tableta koje se daju jednom mesečno u periodu kada su komarci najaktivniji (mart – oktobar), što je najsigurniji način prevencije. Osim tableta, mogu se davati i topikalni preparati, a postoje i ogrlice za ljubimce.

Mora se napomenuti da ukoliko vlasnici do sada nisu štitili svoje ljubimce od srčanog crva, prvo moraju posetiti veterinara kako bi uradili test za srčanog crva. Ako je ljubimac negativan, onda početi sa prevencijom, jer u suprotnom davanje preparata za prevenciju obolelim životinjama može izazvati samo još veće probleme.

Ugrožena područja:

Apsolutno su ugrožena sva područja uz reke, bez obrzira da li se radi o gradskim ili seoskim sredinama. Posebno su ugrožena sva naselja koja se nalaze uz velike reke poput Save i Dunava, čitava Vojvodina, ali i svi ostali krajevi Srbije. Naša zemlja je bogata vodama, a klima pogoduje razmnožavanju komaraca. Klimatske promene dovele su do toga da su zime postale blage, pa komaraca ima i tokom zime.

Terapija:

Postoje dva osnova načina lečenja: fast kill i slow kill tretmanFast kill, odnosno brzi tretman podrazumeva primenu lekova koji ubijaju srčanog crva, ali samo kod onih ljubimaca koji nemaju uznapredovalu bolest. Negativna strana ove metode lečenja jeste brzo ubijanje parazita koji može izazvati zapušavanje arterija ukoliko ima previše jedinki u organizmu, i tada može doći do uginuća. Jeste efikasno, ali i opasno jer može izazvati trobmoemboliju.

Slow kill tretman je postepen način lečenja koji je najviše zastupljen u našoj veterinarskoj praksi. Srčani crv se postepeno ubija injekcionom terapijom koja se daje svake dve nedelje. Uz injekcije, vrši se i primena antibiotika, koji ubija bakteriju Volbahiju kojom se srčani crv hrani. Lečenje traje dugo. Prvi kontrolni test se radi nakon 6 meseci lečenja, a kako bi se ljubimac proglasio zdravim mora imati dva uzastopna negativna testa.

Postoji i treći vid lečenja koji se retko primenjuje na našim prostorima – to je hirurško lečenje, odnosno  operacija kojom se izvlače odrasle jedinke iz desne pretkomore srca i ovo je vrlo invazivna metoda lečenja. Nije ni malo jednostavna za izvođenje jer praktično izvlačimo klupko crva iz organizma životinje. Uz sve rizike operacije, ne može se apsolutno izvaditi svaki srčani crv.