Alergije ( alergijske reakcije) i anafilaktički šok kod pasa i mačaka

Psi i mačke mogu biti alergični na veliki broj materija. Alergije se dele u tri grupe:

 1. Alergije na salivu (pljuvačku)  buve, ubod insekata, polene trava, grinje
 2. Alergije iz hrane
 3. Atopijski dermatitis

Promene koje se javljaju mogu dovesti do manjih ili većih promena na koži ili digestivnom sistemu. Lečenje se sprovodi tako što se detaljnim pregledom ustanovi uzrok alergije i odredi adekvatna terapija.

Ono što je zabrinjavajuće, a javlja se kao hipersenzitivna reakcija jeste anafilaktički šok. Spada u veoma hitne slučajeve kod kojih je potrebna veterinarska intervencija. Nastaje kao posledica izlaganja određenim alergenima i predstavlja veoma izraženu reakciju organizma. Ono što se najčešće izdvaja kao uzrok jeste ubod insekata, vakcine, lekovi, hrana i dr.

Alergijska reakcija se razvija kroz 2 faze. Prva faza je faza senzibilizacije tj. prvi kontakt sa alergenom. U toku prvog kontakta, imuni sistem se tek upoznaje sa alergenom. Ćelije imunog sistema obrađuju alergen i shodno tome stvaraju “odbranu”. Baš iz tog razloga obično ne dolazi do alergijske reakcije pri prvom kontaktu sa alergenom. Dolazi do stvaranja antitela IgE klase, specifičnih za alergen. Nakon faze senzibilizacije imuni sistem je spreman za sledeći kontakt sa alergenom.

Kada ponovo dođe do kontakta sa istim alergenom, imuni sistem aktivira svoj unapred pripremljeni odgovor i izaziva alergijsku reakciju. Prethodno stvorena antitela IgE klase, sada povezana sa mastocitima, prepoznaju alergen. Dolazi do oslobađanja citokina i pro-inflamatornih medijatora iz mastocita. Pro-inflamatorni mediatori i citokini signaliziraju ostalim ćelijama imunog sistema da je neophodna odbrana i time još više pojačavaju imuni odgovor. Oslobađanje pro-inflamatornih mediatora iz mastocita dovodi do povećane koncentracije histamina u organizmu.

Histamin dovodi do konstrikcije glatke muskulature, samim tim i do suženja disajnih puteva. Takođe, histamin uzrokuje vazodilataciju i povećanu propustljivost krvnih sudova, što olakšava nakupljanje tečnosti u tkivima i stvaranja otoka, svraba, crvenila kože. Dolazi do povećane osetljivosti receptora za bol kao i do hipersekrecije egzokrinih žlezda.

Kod mačaka je respiratorni sistem onaj koji prvi odgovori na anafilaktički šok, sa izraženom sekrecijom u respiratornim putevima, otežanim disanjem, ali javljaju se i simptomi poremećenog rada gastrointestinalnog trakta.

Simptomi alergije su:

 • Otok, čvorići po telu
 • Svrab i suzenje očiju
 • Pojačana sekrecija iz nosa
 • Kijanje
 • Crvenilo i svrab kože
 • Otežano disanje, promuklost
 • Mučnina, povraćanje
 • Malaksalost, slabost

Lečenje: 

Totalno izlečenje od alergije je veoma teško ali nije nemoguće. Moguće je držati alergiju pod kontrolom ako uradimo alergo test i pronađemo tačan uzrok alergije. Terapija se svodi na suplementaciju za bolji kvalitet kože i dlake, u vidu hipoalergijske hrane i u vidu medikamenata za supresiju histamina i primenom kortikosteroida.